niedziela, 21 sierpnia 2016

Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką

Dawno nie było żadnego chlebka na blogu i już nadrabiam.
Dziś pyszny bochen żytnio - jęczmienny, wilgotny i "niestarzejący" się.
Idealny z samym masłem, ja uwielbiam o tej porze roku pajdę ze smalcem i ogórkiem małosolnym.
Dokarmiajcie swoje zakwasy i do pieczenia.
Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką.


         Składniki: 2 keksówki 26 x 12
             Zaczyn:
  • 150 g zakwasu żytniego czynnego czyli wyjęty z lodówki 12 godzin przed pieczeniem i dokarmiony
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 100 g letniej wody
            Chleb właściwy:
  • 600 g mąki żytniej T 720 
  • 150 g mąki jęczmiennej
  • cały zaczyn
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka błonnika witalnego
  • 800 ml wody 
Składniki na zaczyn włożyłam do miski i wymieszałam dokładnie, miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie na 12 - 14 godzin.
Robiłam to rano a wieczorem zrobiłam chleb.
Po tym czasie  do miski wsypałam mąkę żytnią i jęczmienną, dodałam sól, błonnik i cały zaczyn, wymieszałam.
Dodałam wodę i jeszcze raz wymieszałam, ciasto jest dość luźne.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, owinęłam je w folię spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania na noc.
Rano gdy chleb wyrósł do wysokości foremki, spryskałam chlebki wodą i posypałam czarnuszką.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pomnik Jerzego Waldorfa przed Teatrem Letnim w Ciechocinku

6 komentarze

  1. Nie trafiłam dotąd na mąkę jęczmienną. Czy można ją zastąpić inną mąką ? Wiem, że to już nie będzie taki sam chleb, ale jednak spróbowałabym :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z owsianą, powinno być ok, choć sama mówisz że to nie będzie to samo. Mąkę jęczmienną kupuję w sklepie ze zdrowa żywnością.

      Usuń
  2. Dziękuję :). Akurat mam owsianą i może ją wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger