poniedziałek, 25 lipca 2016

Pampuchy z truskawkami

Pampuchy, kluski na parze jak je zwał tak zwał, są pyszne i nie ma chyba osoby która ich nie lubi.
Teraz uparowałam je z truskawkami, ale tutaj pełna dowolność, dodajcie owoce które lubicie i tak będzie pysznie.
Kluski na parze z truskawkami.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ok. 200 g truskawek do nadziania
Na sos:
  • 200 ml kwaśnej śmietany 10 %
  • 3 - 4 duże truskawki
  • 1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:
  • Drożdże zasypałam 1 łyżeczką cukru, chwilę poczekałam aż zaczęły się "topić", wymieszałam z 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski robota wsypałam mąkę, cukier, jaja, stopione masło oraz zaczyn i wymieszałam.
  • Teraz dolewałam ciepłe mleko tyle aby ciasto było zwarte i elastyczne, może zostać trochę mleka.
  • Z ciasta uformowałam kulę i pozostawiłam ją pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zarobiłam i szklanką maczaną w mące wykrawałam małe bułeczki.
  • Każdą spłaszczyłam w dłoni, na środku położyłam truskawkę lub dwie zależy jakie duże są i zlepiłam brzegi klusek, dość dokładnie, układałam je zlepieniem do dołu na blacie posypanym mąką.
  • Zostawiłam kluski pod przykryciem na 20 minut aby podrosły.
  • Na dużym garnku naciągnęłam gazę, związałam nicią aby nie spadła i wlałam do garnka 1/3 pojemności wody.
  • Zagotowałam w garnku wodę i jak kluski podrosły układałam dość luźno bo rosną na gazie, garnek przykryłam miską.
  • Kluski parowałam 10 minut.
  • Śmietanę kwaśną wymieszałam z rozgniecionymi truskawkami i cukrem pudrem.
  • Polałam sosem truskawkowym gorące pampuchy.


Smacznego.
Przepis z zeszytów babci.
"Podróże małe i duże"
Róża - Królowa

6 komentarze

  1. Wyglądają świetnie! Z pewnością dobrze smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam:) Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, polecam do wypróbowania. Proste wykonanie.

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger