poniedziałek, 11 lipca 2016

Kotlety "ruskie"

Pierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów.
Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty.
Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko.
Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku.
Kotlety "ruskie".

           
              Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych
  • 400 g sera twarogowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 duża cebula 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • masło klarowane 
  • bułka tarta do panierowania
             Sos:
  • 150 ml maślanki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii tajskiej
  • 2 łyżki posiekanej trybuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól morska
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, przecisnęłam przez praskę i wystudziłam.
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce masła klarowanego, wystudziłam.
Do wystudzonych ziemniaków dołożyłam twaróg, przyprawy, cebulę i dokładnie dłońmi wyrobiłam kleistą masę.
Z masy ulepiłam kotlety, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.  
Maślankę wymieszałam z posiekanymi ziołami, dodałam czosnek i sól do smaku i wymieszałam.
Podałam kotlety z surówką z młodej kapusty i sosem maślankowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dokąd polecimy?

2 komentarze

  1. Bazylia tajska? Ja chyba użyję zwykłej bazylii :) Ale ogólnie przepis bardzo oryginalny, jestem ciekawa, jak mi wyjdą moje kotlety.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger