środa, 27 lipca 2016

Czereśnie smażone na maśle z pieprzem

O jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie.
Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów.
Polecam serdecznie bo smak jest obłędny.
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. 

                Składniki:
  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Czereśnie umyłam i wydrylowałam.
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier a jak się rozpuścił dodałam na patelnię czereśnie.
Smażyłam je kilka minut, dodałam sok z cytryny i posypałam pieprzem.
Smażyłam jeszcze dopóki nadmiar soku odparował.
Gotowe do spożycia, polecam gorąco.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Chabrowe pole

6 komentarze

  1. Muszę zrobić takie czereśnie. Jest jeszcze trochę na drzewie.
    Dzisiaj zrywałam i robiłam nalewkę.
    Dorotko, bardzo dziękuję za pamięć.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja pozdrawiam Łucjo. Odwiedzać Cię to czysta przyjemność a czereśnie smażone zrób koniecznie.

      Usuń
  2. Czy można je jakoś zachować na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje zapakować je do słoja, zakręcić, słoje wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 140 C i jak osiągnie temp.pasteryzować jeszcze 15 minut. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger