piątek, 29 lipca 2016

"Budka" z serem i truskawkami

"Budka" - Tak nazwałam swoje ciasto a tak na prawdę ma ono kilka nazw bo chatka Puchatka, domek, buda psa, buda baby Jagi czy po prostu sernik na zimno a ja nazwałam ciasto budką bo mi przypomina budkę.
Moją budkę zrobiłam z serka homogenizowanego i truskawek ale można dodać inne owoce i będzie super.
Zachęcam do wypróbowania.
"Budka" z serem i truskawkami.

Składniki:
Masa serowa:

  • 450 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 100 g masła stopionego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml mleka
  • 10 dużych truskawek
  • jasne herbatniki typu petit beurre 12 sztuk 
Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao


Przygotowanie sernika:
  • Najpierw zrobiłam polewę.
  • Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie.
  • Do garnka włożyłam masło, rozpuściłam je i wsypałam cukier puder, mieszałam aż się rozpuścił.
  • Teraz dodałam namoczoną żelatynę i po jej rozpuszczeniu zdjęłam garnek z ognia, dodałam kakao i szybko wymieszałam aż składniki się połączyły.
  • Polewa jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia.
  • Jeśli zastygnie za szybko wystarczy ja podgrzać.
  • Teraz masa serowa, żelatynę zalałam mlekiem i pozostawiłam do napęcznienia, potem ogrzewałam aż się rozpuściła.
  • Serek wymieszałam z cukrem, ekstraktem z wanilii i rozpuszczonym i przestudzonym masłem.
  • Teraz dodałam rozpuszczoną żelatynę i szybko wymieszałam aby nie zrobiły się grudki.
  • Na blacie ułożyłam spory kawałek folii aluminiowej, posmarowałam ją pędzelkiem olejem, cieniutko aby tylko była lekko tłusta i posmarowałam środek folii szerokości więcej niż jeden herbatnik i długości więcej niż 4 herbatniki polewą czekoladową, jeszcze lekko ciepłą i najlepiej zrobić to nożem.
  • Na polewie ułożyłam herbatniki 3 na szerokość a 4 na długość.
  • Tam gdzie była polewa ma być środkowy pasek herbatników.
  • Na herbatniki nałożyłam masę serową a na środkowym ciastku ułożyłam truskawki.
  • Teraz przy pomocy foli złożyłam ciasto w budkę łącząc bok ciastek na górze czyli podniosłam boki folii do góry i złożyłam w tzw. budkę.
  • Posmarowałam boki sernika resztą polewy czekoladowej i zacisnęłam dość mocno brzegi folii na górze.
  • Włożyłam budkę do lodówki na całą noc, potem tylko odwinęłam ciasto z folii i pokroiłam na plastry.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bociania rodzina

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger