piątek, 3 czerwca 2016

Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem

Przepis podrzuciła mi koleżanka w pracy, zachwalała danie i w końcu i ja je zrobiłam.
To szybkie i bardzo smaczne mięsko, polecam i ja, kruche i soczyste, pachnące ziołami.
Na danie obiadowe czy nawet dla niespodziewanych gości będzie znakomite.
Schab zapiekany z cebulką, musztardą i majonezem.

               
                Składniki:
  • 5 plastrów schabu b/kości ok. 1,5 cm grubości
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki ziół liofilizowanych włoskich
                 Dodatkowo:
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1,5 szklanki wody
Schab lekko rozbiłam tłuczkiem i skropiłam olejem.
Majonez wymieszałam z musztardą i drobniutko posiekaną cebulką.
Dodałam zioła i jeszcze raz wymieszałam.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  ułożyłam porcje schabu, nałożyłam pastę z ziołami na każdy plaster mięsa i po wierzchu dodatkowo posypałam ziołami.

Wstawiłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam przez 15 minut.
Kaszę bulgur zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.
Kaszę orkiszową zalałam wodą, lekko posoliłam i gotowałam 15 minut.
Podałam schab z obiema kaszami i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis koleżeński.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie zielone pomidory Raf

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger