piątek, 3 czerwca 2016

Wawrzyn szlachetny - Laurus nobilis

Wawrzyn zwany także laurem czy listkiem bobkowym uchodzi za symbol zwycięstwa.
Roślina ta była poświęcona greckiemu bogu Apollinowi i zdobyła jego świątynie.
Poeci i pieśniarze również nosili wieńce laurowe.
W starożytnym Rzymie wieniec laurowy był oznaką sławy i chwały.

Cechy:
Wiecznie zielone małe drzewko lub krzew o gęstym, krzaczastym pokroju i wysokości 1 - 2 m, eliptyczne zaostrzone, ciemnozielone, lśniące, skórzaste liście osiągające 10 cm długości; niepozorne, zielonkawożółte, drobne kwiaty w kątach liści; roślina dwupienna; owocem jest czarna jagoda.
Zastosowanie:
Liścia laurowego jako przyprawy używa się całych liści, zwanych liśćmi laurowymi lub bobkowymi.
Wawrzyn pasuje dobrze do mięs, ryb, sosów, pożywnych jednogarnkowych dań warzywnych, a w klasycznym połączeniu z szyszkojagodami jałowca i pieprzem zwłaszcza do potraw z dziczyzny.
Nie powinno go zabraknąć również w kapuście kiszonej.
Nadaje też delikatną nutę marynowanym ogórkom, śledziom lub octom korzennym.
Liście są poza tym ważnym składnikiem francuskiego bouquet garni. 
W moim domu hoduję wawrzyn w doniczce już od 3 lat i sprawdza się w hodowli domowej - doniczkowej a świeże liście laurowe są delikatniejsze w smaku od suszonych.

4 komentarze

  1. ciekawa roślina, ostatnio chyba trochę zapomniana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że cały czas na topie, jednak.

      Usuń
  2. Fajny pomysł na dodanie listków wawrzynu do ogórków kiszonych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa dzięki temu bardzo aromatyczne, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger