środa, 15 czerwca 2016

Azjatycki ryż z tofu i sezamem

Fajne, szybkie danie kuchni azjatyckiej dla wszystkich wielbicieli tofu.
Wystarczy tofu wcześniej zamarynować aby cieszyć się jego pysznym smakiem.
Ryż azjatycki który zakupiłam to ryż basmati który ma niesamowity zapach i gotuje się błyskawicznie, 10 minut i ryż na sypko gotowy. 
Polecam nie tylko wegetarianom.
Azjatycki ryż z tofu i sezamem.

             
                Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 op. pasty azjatyckiej tom kha
  • 1,5 szklanki wody
  • 300 g tofu naturalnego
  • 100 ml sosu sojowego
  • olej rzepakowy
  • 3 - 4 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 - 3 łyżki prażonego białego sezamu
  • 1/2 pęczka bazylii tajskiej
Tofu pokroiłam w kostkę, włożyłam do miski i zalałam sosem sojowym, wymieszałam i pozostawiłam na 10 - 15 minut do zamarynowania.
Wodę wymieszałam z  pastą tom kha i zalałam nią ryż, gotowałam 10 minut aż ryż był sypki i al'dente.
Sezam uprażyłam na suchej patelni.
Tofu wraz z marynatą usmażyłam na oleju rzepakowym.
Podałam ryż z kostkami tofu, posypałam prażonym sezamem, kiełkami rzodkiewki oraz posiekaną bazylią tajską.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger