sobota, 14 maja 2016

Szpinakowy makaron z chrupiącymi pieczarkami i jarmużem

Danie przepyszne i bardzo treściwe.
Polecam na wiosnę taki zielony mix na talerzu, a oczy cieszą się na sam widok.
Chrupiący jarmuż, pieczarki i kremowy makaron to jest to co trzeba spróbować.
Polecam wszystkim smakoszom makaronów.
Szpinakowy makaron z chrupiącymi pieczarkami i jarmużem.

               
                   Składniki:
  • 100 g jarmużu bez łodyżek
  • oliwa do jarmużu
  • sól morska do jarmużu
  • 250 g brązowych pieczarek 
  • 250 g białych pieczarek
  • 2 duże boczniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka gałązek tymianku
  • garść listków oregano
  • 200 g makaronu pappardelle szpinakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 - 3 łyżki listków trybuli


Najpierw zrobiłam czipsy z jarmużu.
Umyłam i osuszyłam jarmuż, rozłożyłam go na papierze do pieczenia dużej blaszki, skropiłam oliwą i posypałam grubą solą morską. 
Suszyłam  w piekarniku nagrzanym do 150 C z termoobiegiem przez 15 minut.
Pieczarki i boczniaki oczyściłam, pokroiłam w plastry.
Boczniaki podsmażyłam na łyżce masła klarowanego na złoty kolor aż były chrupiące, posypałam solą borowikową i listkami oregano.
Pieczarki podsmażyłam na łyżce masła klarowanego z gałązkami tymianku aż zrobiły się złote i chrupiące.
Na patelnię gdzie smażyły się pieczarki dodałam sos rybny, sojowy i ostrygowy i chwilę smażyłam.
Makaron ugotowałam al'dente.
Ułożyłam makaron na talerzu, na nim ułożyłam pieczarki, paski chrupiących boczniaków oraz listki jarmużu.
Całość posypałam trybulą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Obraz - Prymule

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger