piątek, 13 maja 2016

Puchate placki na kefirze

Małe puszyste placuszki dobre na śniadanie aby dodać na starcie trochę energii naszemu ciału.
Placuszki dobre również na podwieczorek czy deser.
Ja podałam z dżemem z truskawek ale tutaj pełna dowolność.
Uwielbiam takie małe i puchate placuszki, polecam.
Puchate placki na kefirze.

               
                      Składniki:
  • 200 g kefiru
  • 2 jaja
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • dżem truskawkowy

Do miski wlałam kefir, dodałam jaja i wymieszałam.
Teraz dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszałam tworząc jednolite i gładkie ciasto.
Na koniec dodałam do ciasta olej i dokładnie wymieszałam.
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nakładałam porcje ciasta i smażyłam na niewielkim ogniu aż się zrumieniły z obu stron.
Podałam z dżemem truskawkowym.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiosenny zestaw

2 komentarze

  1. Takie smażone cudeńka to ja lubię :) Kop pozytywnej energii i pysznego smaku z samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna energia z rana jest jak łyk świeżego powietrza, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger