środa, 18 maja 2016

Naleśniki po skandynawsku, ziołowe z łososiem

Pyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów.
Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia, a jest ich niemało.
Tak się objadłam że aż nie powinnam.
Ale czasami tak to jest jak coś nam smakuje, teraz trzeba pobiegać, poćwiczyć i będzie ok.
No ale najważniejsze są tu naleśniki i na nie zapraszam.
Skandynawskie naleśniki z łososiem.



Składniki:
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
Dodatki:
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 świeżego wężowego ogórka
  • 8 plastrów wędzonego łososia 
  • 75 g musztardy
  • 50 g miodu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Natkę i tymianek umyłam i osuszyłam, posiekałam.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
  • Jaja ubiłam z solą.
  • Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam masę jajeczną. 
  • Potem dodałam posiekane zioła i zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut.
  • Koperek umyłam i osuszyłam, odłożyłam 2 gałązki do przybrania a resztę posiekałam.
  • Ogórka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Musztardę wymieszałam z miodem i posiekanym koperkiem. 
  • Na patelni 24 cm usmażyłam 6 naleśników lekko oliwiąc patelnię.
  • Naleśniki smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony, są dość grube jak na naleśniki.
  • Każdy naleśnik złożyłam na cztery a na wierzchu ułożyłam plastry łososia, plastry ogórka, gałązki koperku i polałam musztardowym sosem.


Smacznego.
Przepis kuchni skandynawskiej.
"Podróże małe i duże"
Mleczna łąka

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger