środa, 18 maja 2016

Babka pomarańczowa

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa?
Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha.
Polecam gorąco i na co dzień i od święta.
Babka pomarańczowa.

                  
                   Składniki: forma do baby 18 cm średnicy
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pure z batata lub marchewki
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g ciepłego oleju kokosowego
                   Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki świeżo startej z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • skórka pomarańczowa do posypania

Najpierw zrobiłam pure z batata czyli ugotowałam ziemniak a potem rozgniotłam go widelcem.
W misce połączyłam mąkę, mleko i drożdże, cukier i sól i wymieszałam hakiem miksera.
Potem dodawałam pure po łyżce na przemian ze skórką pomarańczową, powoli dodając następną łyżkę dopiero jak pierwsza została wmiksowana.
Miksowałam jeszcze 2 minuty.
Teraz cały czas miksując dodawałam po łyżce oleju kokosowego a jak wlałam całość miksowałam jeszcze 5 - 6 minut.
Foremkę wysmarowałam olejem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremki lekko natłuszczonymi dłońmi bo się lepi, wygładziłam wierzch, przykryłam foremkę folia spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Po upieczeniu wyjęłam babkę na blat i wystudziłam.
Jak baba stygła zrobiłam lukier czyli wszystkie składniki włożyłam do moździerza i utarłam lśniący lukier.
Polałam babę lukrem i posypałam skórką pomarańczową.
Marta pisze aby nie kombinować tylko ściśle trzymać się przepisu, nic nie dolewać nic nie ujmować, aby wyrosła trzeba szczelnie nakryć ją folią, dobrze wmiksować pure w ciasto a będzie pyszne i puszyste.
Ja tak zrobiłam i wyszło cudownie.

Smacznego.
Przepis Jadłonomia.
"Podróże małe i duże"
Koźlarz czerwony

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo przyjemnie! Uwielbiam takie zwykłe babki, cytrynowa też dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowej wegańskiej nie robiłam, pewnie tez jest pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger