Wariantów wiele ale zawsze musi posiadać ciecierzycę, czosnek i pasę sezamową tahini.
Jest pyszna i bardzo popularna obecnie wśród wegetarian i wegan.
Ja ten przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek.
Hummus z jabłkiem.
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
 - 2 szklanki jasnej pasty tahini
 - ½ szklanki soku z cytryny
 - ½ łyżeczki soli
 - 1 kwaśne jabłko
 - 5 ząbków czosnku
 - 1 łyżeczka cukru trzcinowego
 - garść świeżego tymianku z łodyżkami
 - olej
 - ⅔ szklanki lodowatej wody
 - oliwa dobrej jakości do polania
 - świeże listki tymianku do posypania
 
Przygotowanie pasty:
Przepis kuchni arabskiej.
- Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie a następnie rano odlałam wodę i zalałam nową, ugotowałam bez soli do miękkości tak aby prawie się rozpadała w palcach czyli jakąś godzinę.
 - Odcedziłam i wystudziłam.
 - Jabłko obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę.
 - Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam kawałki jabłka, wsypałam cukier i gałązki tymianku i smażyłam ok. 8 minut.
 - W między czasie posiekałam czosnek i dodałam go do jabłek pod koniec smażenia.
 - Do miski wsypałam zimną ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny oraz sól i utarłam całość ręcznym blenderem na gładką pastę.
 - Jak pasta była już gładka dodałam do niej zawartość patelni z jabłkami, ziołami i ponownie zmiksowałam.
 - Na koniec dodawałam lodowatą wodę miksując do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
 - Woda musi być zimna aby pasta nabrała odpowiedniej konsystencji i gładkości.
 - Jeszcze doprawiłam do smaku solą i przełożyłam do miski, zrobiłam łyżką wgłębienie i polałam dobrej jakości oliwą extra vergine, posypałam listkami tymianku cytrynowego.
 - Podałam z grzankami.
 
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
| Róże | 
2 komentarze
Bardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam hummus ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWart wykorzystania, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.