czwartek, 26 maja 2016

Czebureki z mięsem

Dzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki.
Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu.
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich.
Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu.
Farszem może być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami.
Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach ni mniej ni więcej.
Musicie spróbować moją wersję czebureków bo pyszne są.
Mięsne czebureki.

              
Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
Farsz:
  • 450 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 cebule
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam utarty widelcem twaróg, jaja, olej, sól, spirytus i sodę i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju, wystudziłam.
  • Do miski przełożyłam mięso, dodałam podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku oraz wlałam kefir i wyrobiłam rękoma jednolity farsz.
  • Ciasto cienko rozwałkowałam i wycinałam małą pokrywką od garnka koła.

  • Nakładałam na nie farsz i zlepiałam jak zwykłe pierogi.
  • Dodatkowo przycisnęłam brzegi czebureków widelcem.

  • Smażyłam na dużej ilości oleju aż nabrały złotego koloru z obu stron.
  • Osączyłam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z surówką z czerwonej kapusty i selera.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Tulipany

2 komentarze

  1. Świetny sposób wycinania ciasta :D A pierogi przeapetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger