sobota, 9 kwietnia 2016

Pudding chlebowy z jagodami i chia

Kolejny tydzień i kolejne Wypiekanie na śniadanie.
Zapraszam wszystkich do zabawy bo ostatnio jakoś tak mało nas. Propozycję Gochy wykorzystałam do zrobienia pysznego puddingu z tego co tam w domu miałam.
Wyszedł pyszny i bardzo pożywny, zachęcam do wypróbowania, śniadanie miałam rewelacyjne.
Ten pudding to trochę powrót do przeszłości i do babcinych chałek maczanych w mleku, pyszota.
Pudding chlebowy z jagodami i chia.

             
                   Składniki: ( forma 22 cm )
  • 2 bułki pszenne ok. 250 g
  • 3 małe jaja
  • 500 ml mleka
  • 2 garstki cukru trzcinowego
  • 150 g jagód - miałam mrożone
  • masło do smarowania formy
  • 2 łyżki nasion chia

Bułki pokroiłam w dużą kostkę.
Mleko wymieszałam z jajami.
Jagody wcześniej rozmroziłam.
Formę wysmarowałam masłem i na dno włożyłam połowę bułki, posypałam cukrem trzcinowym, tak z ręki, nie mierzyłam a na wierzchu posypałam jagodami, zalałam połową mleka z jajami.
Teraz ułożyłam drugą warstwę i ponownie zalałam mlekiem. 
Posypałam nasionami chia i lekko ugniotłam, pozostawiłam na 10 minut aby bułka wchłonęła płyn.
Piekłam pudding 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Podałam gorące.

Smacznego.
Pomysł wg przepisu Tosi.
Pudding na blogach:
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
"Podróże małe i duże"
Fiołek trójlistny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger