wtorek, 15 marca 2016

Śledzie z burakiem i jabłkiem

Tak podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego.
Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki.
Polecam gorąco na świąteczny stół, zasmakuje nie tylko Wam ale i gościom.
Śledzie z burakiem i jabłkiem.

             
Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych a'la matias
  • 2 buraki
  • 1 duża cebula
  • 2 nieduże jabłka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • żółtko
Przygotowanie śledzi:
  • Buraki zawinęłam w folię aluminiową i piekłam 1,5 godziny w temperaturze 170 C.
  • Potem wystudziłam i obrałam.
  • Śledzie moczyłam 2 godziny w zimnej wodzie, potem odcedziłam i osuszyłam.
  • Śledzie pokroiłam na paseczki, buraki pokroiłam w kostkę, tak samo jak i cebulę.
  • Natkę pietruszki posiekałam i dodałam do śledzi.
  • Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do śledzi i buraków i skropiłam sokiem z połowy cytryny.
  • Teraz zrobiłam sos do polania.
  • Do moździerza włożyłam czosnek i roztarłam go ze szczyptą soli, kroplą oliwy i musztardą.
  • Dodałam żółtko i dobrze wymieszałam.
  • Teraz dodałam sok z połowy cytryny i maleńkim strumieniem dolewałam olej ciągle mieszając aż powstała emulsja.
  • Powstałym sosem polałam sałatkę i wymieszałam.
  • Przed podaniem włożyłam na 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Bobolice

4 komentarze

  1. A Ty wiesz, śledzi w takim połączeniu jeszcze nie jadłam, na pewno wypróbuję, ostatnio burak po mnie chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z burakami jest znakomity, skuś się a nie pożałujesz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger