wtorek, 22 marca 2016

Mus chrzanowy

Lekki, delikatny mus chrzanowy do kiełbasy białej, kanapek, jaj czy wędlin.
Na świątecznym stole nie może go zabraknąć.
Jak ktoś nie przepada za mocnym aromatem chrzanu to mus jest znakomitą jego alternatywą, pachnie chrzanem ale nie nachalnie.
Polecam, robimy.
Mus chrzanowy.

                    
               Składniki:
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki cukru 
  • 3 łyżki świeżo tartego chrzanu - może być też ze słoiczka
  • 1/2 jabłka

Najpierw starłam korzeń chrzanu, ja użyłam do tego robota ale zwykła tarka i trochę cierpliwości też się nada.
Aha , będziemy płakać przy tarciu, ja przeczyściłam porządnie kanaliki łzowe.
Jabłko obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
Śmietankę ubiłam na sztywno ale uważajcie aby jej nie przebić, bo zrobi się masło.
Do ubitej  śmietanki dodałam sól i cukier  oraz chrzan i jabłko, wymieszałam.
Przed spożyciem dobrze wystudziłam.
Może postać kilka dni w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger