Labraksa czyli okonia morskiego przygotowałam według pomysłu Doroty Wellman z książki "Ryby są super".
Polecam więcej przepisów z tej książki, są rewelacyjne.
Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki.
Składniki:
Sos z czerwonej papryki:
- 2 duże czerwone papryki
 - sól morska
 - oliwa z oliwek
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - pieprz
 
- 2 labraksy
 - sól morska
 - pieprz
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 2 cytryny pokrojone w plastry
 - 2 łyżki dobrze schłodzonego masła
 
Paprykę przekroiłam wzdłuż na połówki i wyjęłam gniazda nasienne.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z termoobiegiem.
Połówki papryk położyłam na blaszce, skropiłam je oliwą i posypałam solą.
Piekłam paprykę 30 minut aż skórka sczerniała.
Po 15 minutach pieczenia na blaszce ułożyłam także 3 ząbki obranego czosnku i razem piekłam.
Jeszcze gorące papryki przełożyłam do torebki foliowej, zamknęłam ją szczelnie aby papryka zaparowała i w rezultacie skórka zeszła bez problemów.
Zeskrobałam skórę z papryki a sam miąższ przełożyłam do blendera razem z sokiem z pieczenia papryki i upieczonym czosnkiem.
Zmiksowany sos doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, wymieszałam i gotowe.
Ryby umyłam i osuszyłam a potem posypałam solą i pieprzem także w środku.
Ryby nadziałam gałązkami natki pietruszki, plastrami cytryny oraz kawałkami zimnego masła, dobrze je ścisnęłam.
Grillowałam ryby w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 180 C do momentu aż rybom zbrązowiała skórka a w środku były miękkie i różowe.
Podałam rybę z chlebem i sosem z czerwonej papryki, cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis Dorota Wellman
"Podróże małe i duże"
| Bukiet | 
2 komentarze
Uwielbiam ryby, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńBędzie Ci smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.