czwartek, 17 marca 2016

Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą

Nazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania.
Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami.
Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne.
Dodałam do nich szpinak, tuńczyk i fetę i danie wyszło znakomite, zapraszam.
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą.


               Składniki:
  • 250 g makaronu 
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 140 g
  • 100 g fety

Szpinak umyłam i osuszyłam.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
Tuńczyka osączyłam z zalewy.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim listki szpinaku, lekko je posoliłam aby zwiędły a potem puściły wodę.
Smażyłam je wtedy aż woda odparowała a na patelnię dodałam czosnek i chwilę jeszcze smażyłam.
Doprawiłam do smaku pieprzem.
Dodałam teraz do szpinaku kawałki tuńczyka i delikatnie przemieszałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na talerze nałożyłam makaron, ułożyłam na nim szpinak z tuńczykiem i posypałam serem pokrojonym w małą kostkę.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Rajskie jabłuszka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger