środa, 16 grudnia 2015

Tarta z rukolą

Pyszną tartę mam dzisiaj dla Was.
Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie.
W środku same pyszności czyli rukola z mnóstwem witamin i pyszny parmezan a także nasz kochany oscypek.
Rezultat rewelacyjny, polecam serdecznie.
Tarta z rukolą. 

 
                 Składniki: ( forma 26 cm )
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g rukoli
  • 100 g parmezanu
  • 100 g oscypka
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • sól morska 
  • pieprz
  • 4 - 5 małych konserwowych patisonów


Ciasto rozwałkowałam na okrąg większy dużo od formy do tarty.

Rukolę umyłam i osuszyłam, lekko ją pokroiłam.
Oba sery starłam na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wbiłam jaja, dobrze je roztrzepałam, dodałam starte sery, wymieszałam i dodałam mleko, sól i pieprz do smaku.
Na końcu dodałam posiekaną rukolę.
Na dno formy wylałam mieszankę z rukolą i zawinęłam brzegi ciasta do środka.
Na środku tarty poukładałam plastry pokrojonych patisonów.
Krawędzie ciasta posmarowałam rozmąconym żółtkiem.

Tartę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 35 - 45 minut.
Wykałaczka wetknięta w ciasto ma być sucha.
Tartę należy podać gorącą.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Złotem oprószone

4 komentarze

  1. Bardzo lubię rukolę, więc to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu, będzie smakowało.

      Usuń
  2. Twoje kreacje nie dość że piękne to jeszcze smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger