poniedziałek, 21 grudnia 2015

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem - Tom Kha Gai

Bardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej.
No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało a okazało się że to najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jedliśmy, polecam serdecznie.
W Tajlandii wiedzą co dobre, przekonałam się już nie raz choć w samym kraju jeszcze nie byłam, wszystko przede mną.
Tajska zupa z kurczakiem - Tom Kha Gai.

Składniki:  2 porcje 
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego - 250 ml
  • 5 centymetrów korzenia imbiru
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 listki limonki kafir
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 papryczki chili

Przygotowanie zupy:
  • Korzeń imbiru obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
  • W garnku wymieszałam mleczko kokosowe i bulion, dodałam plasterki imbiru.
  • Gotowałam zupę na małym ogniu przez 10 minut.
  • Mięso z kurczaka pokroiłam w paski.
  • Dodałam do garnka z zupą mięso, listki limonki kafir oraz sos rybny i cukier, gotowałam 8 - 10 minut.
  • Dodałam teraz posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili, wymieszałam.
  • Podawałam dobrze ciepłą.

Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
"Podróże małe i duże"
Las polskiej złotej jesieni - Julianów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger