No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało a okazało się że to najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jedliśmy, polecam serdecznie.
W Tajlandii wiedzą co dobre, przekonałam się już nie raz choć w samym kraju jeszcze nie byłam, wszystko przede mną.
Tajska zupa z kurczakiem - Tom Kha Gai.
Składniki: ( 2 porcje )
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 5 centymetrów korzenia imbiru
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 listki limonki kafir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 papryczki chili
Korzeń imbiru obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
W garnku wymieszałam mleczko kokosowe i bulion, dodałam plasterki imbiru.
Gotowałam zupę na małym ogniu przez 10 minut.
Mięso z kurczaka pokroiłam w paski.
Dodałam do garnka z zupą mięso, listki limonki kafir oraz sos rybny i cukier, gotowałam 8 - 10 minut.
Dodałam teraz posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili, wymieszałam.
Podawałam dobrze ciepłą.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
"Podróże małe i duże"
Las polskiej złotej jesieni - Julianów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.