sobota, 19 grudnia 2015

Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym

Proponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół.
Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam.
Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego.
Niech Wam smakuje.
Szarlotka z pomarańczowo - dyniowym budyniem.

   
Składniki: ( forma 24 x 24 )
Spód:
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 440 g obranych jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Budyń pomarańczowo - dyniowy:
  • 200 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
  • 200 g miąższu z pomarańczy bez białych błonek
  • 3/4 szklanki wody do gotowania dyni
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki zimnego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • Z podanych składników na spód szarlotki zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Ciastem wyłożyłam spód natłuszczonej blaszki i wstawiłam na godzinę do lodówki.
  • Jabłka obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. 
  • W garnku rozpuściłam masło i wsypałam cukier a jak się rozpuścił dołożyłam jabłka i smażyłam na małym ogniu jakieś 10 minut aż jabłka całkiem się rozpadną.
  • Do jabłek na koniec wsypałam cynamon i chwilę razem gotowałam.
  • Odstawiłam do przestudzenia.
  • Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam nasiona, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, zalałam wodą, wsypałam cukier i gotowałam do miękkości.
  • Potem dodałam do dyni cząstki pomarańczy i wszystko zmiksowałam na gładką masę.
  • W 1/4 szklanki wody rozmieszałam żółtko, obie mąki i cukier waniliowy.
  • Zmiksowaną dynię z pomarańczą zagotowałam i wlałam do niej mieszankę mąki i żółtka, energicznie mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam aż budyń zgęstniał.
  • Potem budyń wystudziłam.
  • Składniki na kruszonkę włożyłam do miseczki i rozcierałam palcami aż powstały okruszki.
  • Blaszkę z ciastem wyjęłam z lodówki, nakłułam widelcem i na ciasto wyłożyłam jabłka, a na nie wylałam budyń pomarańczowo - dyniowy.
  • Na wierzchu wysypałam kruszonkę.
  • Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 45 minut lub do momentu aż ciasto się zrumieni.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Po równi pochyłej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger