wtorek, 3 listopada 2015

Indyjskie curry z żołądków

Podroby goszczą na Waszym stole czy omijacie je szerokim łukiem?
Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często.
Czy to w postaci gulaszów, galaretki czy panierowanych z owocami jak np. wątróbka.
Polecam bo to mały wydatek a jedzenie super.
Dziś proponuję żołądki po indyjsku i polecam.
Potrawka z żołądków w stylu indyjskim.


Składniki:
  • 450 g żołądków z kury
  • 300 g fasolki mamut lub innej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka biała
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 papryczka chili
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kasza pęczak do podania

Przygotowanie:
  • Żołądki obrałam z błonek i pokroiłam w paski, fasolkę na kawałki, 
  • obie papryki na cząstki oraz posiekałam drobno papryczkę chili.
  • Cebulę pokroiłam w grube pół plastry.
  • Na suchej patelni podprażyłam 1 łyżeczkę garam masala a jak zaczęła pachnieć wlałam na patelnię 2 łyżki oleju i smażyłam 30 sekund.
  • Dodałam teraz pokrojone żołądki, podsmażyłam na złoty kolor.
  • Przełożyłam wszystko do szybkowaru, zalałam bulionem, zamknęłam szybkowar i gotowałam od momentu osiągnięcia przez garnek najwyższej mocy 15 minut.
  • Potem garnek otworzyłam i dodałam pokrojone warzywa, papryki, cebulę i fasolkę i ponownie zamknęłam garnek.
  • Gotowałam teraz 10 minut.
  • Jeśli nie posiadacie szybkowaru wystarczy gotować najpierw do miękkości żołądków a potem do miękkości warzyw.
  • Po otworzeniu garnka doprawiłam do smaku solą, pieprzem i resztą garam masala.
  • Skrobię kukurydzianą rozprowadziłam w 2 łyżkach wody i wlałam do curry, zagotowałam.
  • Curry gotowe podałam z kaszą pęczak.

Smacznego.
Danie kuchni indyjskiej, pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Fruwać jak ptaki

4 komentarze

  1. Ja bardzo lubię podroby i często coś z nich przygotowuję:)))chętnie skorzystam z przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za parodia...podaje przepis na "curry",ale zapomniała dodać curry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W daniu curry nie musi być mieszanka przypraw curry i tak jest tutaj. Więcej wiedzy "parodysto".

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger