Jest soczyste, aromatyczne i bardzo kruche, polecam na obiad czy kolację.
Zróbcie sobie taki rarytas i cieszcie się smakiem mięsa.
Polędwiczki wieprzowe w winie z kurkami.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
 
- 1 łyżka sosu ostrygowego
 - 2 łyżki oleju z chili
 - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
 - kilka listków bazylii
 
- 100 g kurek
 - biała część niedużego pora
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka masła klarowanego
 - sól morska
 - pieprz
 - 2 łyżki listków oregano
 
Wymieszałam składniki marynaty i natarłam nimi mięso, wstawiłam do lodówki na noc.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim pokrojonego w pół plasterki pora i posiekaną cebulę.
Teraz dodałam na patelnię oczyszczone kurki i smażyłam jakieś 8 minut, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Posypałam listkami oregano.
Polędwicę wyjęłam z marynaty, osuszyłam i podsmażałam na oleju pod przykryciem z każdej strony po 5 minut.
Resztę marynaty wlałam na patelnię i odparowałam tworząc sos.
Polędwica po usmażeniu odpoczywała 5 minut po czym pokroiłam ją na plastry.
Podałam z sosem i kurkami oraz z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Port Władysławowo | 
2 komentarze
Danie zapowiada się pysznie:))u nas ogólny brak grzybów:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie wszędzie są grzyby, ja się ciesze bo u mnie trochę rośnie. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.