niedziela, 18 października 2015

Placki z pęczaku z serem

Ojjojoj jakie one były smakowite.
Najpyszniejsza kasza - pęczak i do niej ser biały, zioła i placuszki jak kotlety pojawiają się na talerzu. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno zasmakują.
Placki z pęczaku z serem.

   
                 Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 300 g białego sera
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska 
  • pieprz
                 Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka papryki zielonej w płatkach
  • 2 łyżeczki czosnku w pałatkach
  • sól morska
  • 2 łyżki suszonej bazylii tajskiej

Do garnka wsypałam kaszę, dolałam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodałam łyżkę masła i szczyptę soli i gotowałam 15 minut.
Kasza ma być al'dente.
Kaszę pozostawiłam do wystudzenia.
Ser rozgniotłam widelcem i dodałam go do zimnej kaszy, wymieszałam.
Teraz do miski dodałam jaja, natkę, doprawiłam solą i pieprzem.
Wyrobiłam wszystko na jednolitą masę.
Z masy uformowałam okrągłe kotleciki, które obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na oleju wymieszanym z pozostałym masłem na złoty kolor z obu stron.
Jogurt wymieszałam z papryką, czosnkiem i bazylią, doprawiłam do smaku solą i schłodziłam.
Podałam sos z plackami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pomysłowe donice

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger