Lazania to danie włoskie z płatami makaronu a ja użyłam kapusty zamiast makaronu.
Danie wyszło smakowite i warto je polecić, zróbcie i pochwalcie się czy smakowało.
Kapuściana lazania z mięsem.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
 - 300 g mięsa mielonego z indyka
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - sól morska
 - pieprz
 - kozieradka
 - 1 mała czarna rzepa
 - 1/2 papryki ramiro
 - 250 ml przecieru pomidorowego
 - 200 g sera blue stilton
 
Cebulę i czosnek posiekałam a czarna rzepę obrałam i pokroiłam w cieniutkie plastry.
Paprykę pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim czosnek, cebulę i paprykę, dodałam potem mięso mielone i podsmażałam aż mięso się zezłociło.
Teraz dodałam przecier pomidorowy i chwilę razem gotowałam.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kozieradką.
Na dno foremki do zapiekania położyłam liście kapusty, na nie warstwę mięsa w sosie, plastry czarnej rzepy, i pokruszyłam trochę sera, potem znowu liście kapusty, mięso i ser.
I tak do wyczerpania produktów, na wierzchu jednak musi być ser.
Zapiekałam lazanię 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Margarytki | 
6 komentarze
Magnifico.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
http://andarilharar.blogspot.pt/
Dzięki, odwiedzam Cie Francisco.
UsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Do zdobycia książka "Cukiernia Lidla" oraz zestaw do herbaty. http://jagodzianacoffee.blogspot.com/2015/10/konkurs-swietujemy-z-jagodziana-coffee_12.html
OdpowiedzUsuńPatrycjo dziękuję za zaproszenie, lazania Cię nie interesuje?
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.