czwartek, 17 września 2015

Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką

Pożywna zupa z serii jednogarnkowej, zaspokoi głód niejednego niejadka.
Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając nasz kuchnie smakiem i aromatem Maroka.
Zachęcam do próbowania.
Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką.

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g pomidorów z puszki
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 500 ml wody
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie zupy:
  • Filet z kurczaka usmażyłam na łyżce oliwy na rozgrzanej patelni oprószając go lekko solą.
  • Po usmażeniu zdjęłam filet z patelni i rozdrobniłam go widelcem.
  • Drugą łyżkę oliwy rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, imbir oraz czosnek.
  • Smażyłam aż cebula się zeszkliła.
  • Teraz wsypałam kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę oraz cynamon i smażyłam do momentu gdy przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Teraz wsypałam do garnka mąkę i chwilę przesmażałam.
  • Wszystko zalałam bulionem i wodą i gotowałam na maleńkim ogniu 20 minut.
  • Potem wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i posiekane pomidory z puszki, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam kolejne 15 minut.
  • Na koniec doprawiłam sokiem z cytryny oraz dodałam kawałki kurczaka, posypałam już na talerzach posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Złote fale Bałtyku

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger