Myślę że spokojnie mogą być jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs.
Mąka gryczana z dodatkiem białego sera to zgrany duet.
Polecam serdecznie.
Kluski wołyńskie.
- 200 g mąki gryczanej
 - 1 szklanka mleka
 - 300 g białego sera twarogowego
 - 3 jaja
 - 1 łyżka masła
 - sól morska
 
Przygotowanie klusek:
- Mąkę przesiałam a mleko zagotowałam.
 - Do wrzącego mleka wsypywałam ciągle mieszając mąkę tak aby nie powstały grudki.
 - Jak masa zaczęła odchodzić od ścianek garnka, zdjęłam z ognia i przestudziłam.
 - Do przestudzonej masy dodałam żółtka i przepuszczony przez maszynkę ser.
 - Dokładnie wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam pianę z białek i jeszcze raz wyrobiłam bardzo delikatnie wrabiając pianę w ciasto.
 - W garnku zagotowałam wodą z solą i masłem.
 - Łyżką formowałam małe kluski i wkładałam je na wrzącą wodę.
 - Jak wypłynęły wyjęłam je łyżką cedzakową.
 - Podałam kluski z kalafiorem romanesco i bułką tartą zasmażaną na maśle.
 
Przepis kuchni ukraińskiej - wołyńskiej
"Podróże małe i duże"
| Morskie bałwany | 
4 komentarze
Bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawy i pyszny pomysł na obiad, dziękuję.
UsuńKoniecznie z solą morską, z kamienną nie wyjdzie
OdpowiedzUsuńCzy słyszę sarkazm w Twojej wypowiedzi. Ja używam morskiej i taką proponuję, Ty dodaj sobie nawet czarna jak masz ochotę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.