poniedziałek, 14 września 2015

Chleb żytni na zakwasie - nocny

Wszyscy lubimy upraszczać sobie życie i ja tym razem tak zrobiłam.
Chleb zarobiłam i na noc pozostawiłam do wyrośnięcia, rano do piekarnika i jest, pyszny, mięciutki, rewelacyjny, polecam.
Chleb żytni na zakwasie - nocny. 

   
               Składniki:
  • 800 g mąki żytniej T 720 
  • 200 g zakwasu żytniego czynnego 
  • 100 g otrębów owsianych + do foremek
  • 700 ml wody
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki przełożyłam do miski, dokładnie wyrobiłam aby składniki się połączyły.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Ciasto przełożyłam do foremek, włożyłam je do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie na noc do wyrastania czyli na 14 - 16 godzin.
W upalne dni i noce może być szybciej.
Piekłam chleb najpierw spryskując go wodą w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Bałtyk - Jastrzębia Góra

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger