Chleb zarobiłam i na noc pozostawiłam do wyrośnięcia, rano do piekarnika i jest, pyszny, mięciutki, rewelacyjny, polecam.
Chleb żytni na zakwasie - nocny.
Składniki:
- 800 g mąki żytniej T 720
- 200 g zakwasu żytniego czynnego
- 100 g otrębów owsianych + do foremek
- 700 ml wody
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 3 łyżeczki soli
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Ciasto przełożyłam do foremek, włożyłam je do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie na noc do wyrastania czyli na 14 - 16 godzin.
W upalne dni i noce może być szybciej.
Piekłam chleb najpierw spryskując go wodą w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Bałtyk - Jastrzębia Góra |
2 komentarze
żytni i domowy - najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNie ma sobie równych to prawda, my uwielbiamy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.