czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami

Niedawno ususzone czipsy truskawkowe [ klik ] i jeszcze świeży i pyszny rabarbar, co z tego powstało?
Pyszne ciasto i jest to mój ukochany sernik.
Popróbujcie koniecznie, połączenie składników idealne.
Użyłam tutaj serków homogenizowanych osączonych na sicie, ale można użyć sera z wiaderka.
Sernik z polewą rabarbarową i truskawkowymi czipsami.



                    Składniki: ( forma 24 x 24 )
              Sernik:
  • 700 g serka homogenizowanego naturalnego po osączeniu
  • 5 jaj
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki syropu z wanilią
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • garść czipsów truskawkowych [ klik ]
                      Polewa rabarbarowa:
  • 200 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody


Dzień przed pieczeniem wyłożyłam 1350 g serków homogenizowanych na sito aby cała serwatka ociekła a rano miałam 700 g osączonego sera.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem.
Żółtka utarłam na puszystą masę, dodałam olej i dalej mieszałam, nie za długo aby nie zrobił się majonez. 
Do utartych żółtek dodałam budynie w proszku i osączony ser, wymieszałam, dodałam syrop z wanilią.
Na koniec do masy serowej dodałam czipsy truskawkowe.
Na dno formy wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim biszkopty.
Na biszkopty delikatnie wylałam masę serową.
Piekłam sernik w 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
W czasie jak sernik się piekł zrobiłam polewę rabarbarową.
Rabarbar pokroiłam na kawałki, dodałam cukier i przełożyłam do garnuszka.
Wlałam 1 łyżkę wody, przykryłam pokrywką i rozparowałam,
W 1/3 szklanki wody rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i wlałam do masy rabarbarowej ciągle mieszając.
Zagotowałam i pozostawiłam do przestygnięcia.
Jak sernik po upieczeniu lekko przestygł nałożyłam na niego polewę rabarbarową.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tulipan

4 komentarze

  1. Serniczek wygląda bardzo efektownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!
    Aż mimo upałów, chce się lecieć do kuchni coś upichcić

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger