niedziela, 9 sierpnia 2015

Babka ziemniaczana z dynią i chorizo

Babka ziemniaczana dobra na każdą porę roku.
Wiosną i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna.
Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację?
Babka ziemniaczana.


Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 500 g dyni - miałam mrożoną
  • 2 laski kiełbasy cienkiej chorizo [ klik ]
  • 1 duża cebula
  • biała część z dużego pora
  • 3 - 4 łyżki smalcu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 2 - 3 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka suchego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz
  • starty ser do posypania - u mnie pecorino sardo

Przygotowanie babki:
  • Ziemniaki i dynię po obraniu starłam na tarce o średnich oczkach.
  • Pora pokroiłam w plasterki, cebulę w kostkę, kiełbasę w kostkę.
  • Z gałązki rozmarynu oderwałam igiełki i posiekałam.
  • Na smalcu podsmażyłam cebulę i pora a także kiełbasę chorizo.
  • Do startych ziemniaków dodałam przestudzone cebulę, pora i kiełbasę a także wszystkie zioła i przyprawy, dodałam także jaja i obie mąki.
  • Dokładnie wszystko wymieszałam.
  • Masę ziemniaczaną przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wyrównałam wierzch, przykryłam folią aluminiową.
  • Piekłam babę w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut i potem bez przykrycia 20 - 30 minut w 200 C.
  • Na koniec posypałam startym serem w ilości jaki lubicie i zapiekałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pan doktor Dzięcioł

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger