Wiosną i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna.
Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację?
Babka ziemniaczana.
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
 - 500 g dyni - miałam mrożoną
 - 2 laski kiełbasy cienkiej chorizo [ klik ]
 - 1 duża cebula
 - biała część z dużego pora
 - 3 - 4 łyżki smalcu
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki mąki pszennej T 650
 - 2 jaja
 - 2 - 3 łyżki listków świeżego tymianku
 - 1 gałązka rozmarynu
 - 1 łyżka suchego majeranku
 - 1 łyżka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka papryki ostrej
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - sól morska
 - pieprz
 - starty ser do posypania - u mnie pecorino sardo
 
Przygotowanie babki:
- Ziemniaki i dynię po obraniu starłam na tarce o średnich oczkach.
 - Pora pokroiłam w plasterki, cebulę w kostkę, kiełbasę w kostkę.
 - Z gałązki rozmarynu oderwałam igiełki i posiekałam.
 - Na smalcu podsmażyłam cebulę i pora a także kiełbasę chorizo.
 - Do startych ziemniaków dodałam przestudzone cebulę, pora i kiełbasę a także wszystkie zioła i przyprawy, dodałam także jaja i obie mąki.
 - Dokładnie wszystko wymieszałam.
 - Masę ziemniaczaną przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wyrównałam wierzch, przykryłam folią aluminiową.
 - Piekłam babę w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut i potem bez przykrycia 20 - 30 minut w 200 C.
 - Na koniec posypałam startym serem w ilości jaki lubicie i zapiekałam jeszcze 5 minut.
 
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
| Pan doktor Dzięcioł | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.