sobota, 8 sierpnia 2015

Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem

Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś.
Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam.
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem.



                  Składniki:
  • 250 g szyjek rakowych przelanych wrzątkiem
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • garść listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebule drobno posiekałam, czosnek drobniutko posiekałam.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę.
Jak cebula się zeszkliła dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
Teraz na patelni wylądowały szyjki rakowe, po minucie smażenia dodałam wino i listki tymianku, doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
Dusiłam chwile aż sos zgęstniał.
Podałam z kawałkami pieczywa.

Smacznego.
Przepis znaleziony u Janka Paszkowskiego [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato, lato czeka

6 komentarze

  1. Pysznie wygląda..moze kiedys sie skusze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet się nie zastanawiaj jak tylko zakupisz szyjki rakowe, to zaraz gotuj.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To prawda, danie bardzo wykwintne i proste zarazem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.