sobota, 8 sierpnia 2015

Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem

Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś.
Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam.
Szyjki rakowe z białym winem.



Składniki: 
  • 250 g szyjek rakowych przelanych wrzątkiem 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina 
  • garść listków świeżego tymianku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól morska 
  • pieprz

Przygotowanie:
  • Cebule drobno posiekałam, czosnek drobniutko posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę.
  • Jak cebula się zeszkliła dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
  • Teraz na patelni wylądowały szyjki rakowe, po minucie smażenia dodałam wino i listki tymianku, doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
  • Dusiłam chwile aż sos zgęstniał.
  • Podałam z kawałkami pieczywa.

Smacznego.
Przepis znaleziony u Janka Paszkowskiego [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato, lato czeka

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger