piątek, 31 lipca 2015

Sałatka z buraków, marynowanych grzybków i korniszonów

Sałatka znakomita do dań z grilla, mięs czy wędlin.
Użyłam tutaj pieczonych buraków które mają w sobie wiele słodyczy co równoważy kwaśność pozostałych składników.
Zachęcam do wypróbowania.
Sałatka z buraków, marynowanych grzybków i korniszonów.
      
                Składniki:
  • 2 średnie buraki
  • 4 małe korniszony
  • marchewka z korniszonów
  • 150 ml marynowanych podgrzybków
  • 2 - 3 strąki marynowanej papryki
                     Sos:
  • 2 łyżki sosu chrzanowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku 
Buraki zapakowałam w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika.
Piekłam w 180 C przez około 40 minut, wystarczy sprawdzić nożem czy buraki się upiekły. 
Buraki ostudziłam, pokroiłam w pół plasterki, włożyłam do miski.
Korniszony pokroiłam w plasterki, paprykę w kawałki.
Ja zawsze jak robię korniszony dodaję pokrojoną marchewkę i właśnie tutaj ją użyłam.
Do miski dodałam również odcedzone z zalewy grzybki marynowane.
Wszystko razem wymieszałam.
Z sosu chrzanowego, sojowego, soli, pieprzu i listków tymianku zrobiłam sos, wymieszałam.
Polałam sosem sałatkę i wymieszałam.
Lepiej smakuje schłodzona.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Robinia visconsa

6 komentarze

  1. Wygląda przepysznie, z chęcią skorzystam z przepisu, tylko do sosu użyję masło tahini :) mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, jakoś nigdy nie wpadłam na to, żeby łączyć korniszony z burakami. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger