piątek, 31 lipca 2015

Sernik na zimno z białą porzeczką

Oj pyszny ci on pyszny dla wszystkich wielbicieli porzeczek tak jak ja.
Wykorzystałam w tym roku porzeczki do ostatniej kropelki soku.
Ten sernik jest lekki, aromatyczny i z chrupiącymi porzeczkami w środku, polecam gorąco.
Sernik na zimno z białą porzeczką.

Składniki:  keksówka 30 x 12 cm
  • 350 ml jogurtu typu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szklanki porzeczki białej + 1 szklanka na wierzch
  • 1 galaretka bursztynowa
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 galaretka pastelowa Lychee coctail
  • 350 ml wrzątku
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę bursztynową rozpuściłam w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawiłam do przestygnięcia.
  • Galaretkę pastelową rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Jogurt grecki wymieszałam z serkiem mascarpone, dodałam cukier puder i ponownie wymieszałam.
  • Teraz do masy wlałam chłodną galaretkę bursztynową i dokładnie wymieszałam.
  • Do masy wsypałam 2 szklanki porzeczek.
  • Keksówkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej masę serowo - jogurtową.
  • Wstawiłam do lodówki do stężenia.
  • Jak masa stężała wylałam na nią przestudzoną galaretkę pastelową i powrzucałam na wierzch szklankę porzeczek.
  • Wstawiłam ponownie do lodówki na 3 - 4 godziny aby sernik dobrze się schłodził.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Inowrocławiu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger