sobota, 11 lipca 2015

Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami

Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo aromatyczne i do tego bardzo zdrowe.
Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie można jeść słodyczy, można tylko odpowiednie.
Te ciasteczka są odpowiednie.
Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami.


                     Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej ew. pszennej T 650
  • 350 g twardego masła
  • 160 g ksylitolu ew. cukru trzcinowego
  • 60 g owoców goji
  • 100 g orzechów brazylijskich ew. nerkowca
  • 2 łyżki mleka owsianego ew. krowiego
  • szczypta soli
Najpierw zalałam jagody goji wrzątkiem i pozostawiłam na 5 minut.
Potem jagody odcedziłam i pozostawiłam do wystudzenia.
Orzechy brazylijskie posiekałam ale nie za drobno.
Do misy robota wsypałam mąkę, sól, pokrojone na kawałki masło, ksylitol oraz mleko i wyrobiłam kruche ciasto.
Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie, należy to zrobić szybko aby jak najmniej ogrzać ciasto.
Na końcu dodałam owoce goji i orzechy, wymieszałam do połączenia składników.
Kulę ciasta podzieliłam na 4 części i z każdej części ciasta zrobiłam wałki,
zawinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na 15 - 30 minut.
Można włożyć do lodówki na 60 minut, im dłużej tym naprawdę lepiej.
Ja miałam mało czasu stąd ta zamrażarka, też jest ok.
Potem wyjmowałam z zamrażarki poszczególne wałeczki i rozwinęłam, pokroiłam na plasterki.

Plasterki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez 15 minut.
Można także piec ciastka z opcją góra/dół w 200 C przez 15 - 20 minut.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Stoisko w markecie w Hiszpanii

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger