piątek, 10 lipca 2015

Syrop z kwiatów lipy

Nie ma sensu zachwalać lipy ponieważ chyba wszyscy wiedzą jaki to skarb zwłaszcza zimą jak potrzebna jest na gorączkę, przeziębienie i na poty.
Teraz jest ten moment aby taki syropek sobie zrobić, jeszcze jest czas.
Zrywajcie kwiaty i za dwa dni syrop gotowy.
Syrop z kwiatów lipy, pyszny i zdrowy.


    
Składniki:
  • 2 garście kwiatów lipowych 
  • 500 ml wody 
  • 500 g cukru 
  • 1 cytryna 
  • 1 limonka

Przygotowanie syropu z kwiatów lipowych:
  • Wodę wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam.
  • Teraz do garnka włożyłam pokrojoną w plastry cytrynę oraz limonkę.
  • Kwiaty lipowe umyłam i osuszyłam a potem włożyłam je do wrzącego syropu.
  • Garnek nakryłam pokrywką i odstawiłam na 48 godzin a co 12 godzin mieszałam.
  • Potem przecedziłam syrop przez sito i przelałam do butelek.
  • Syrop lipowy gotowy, życzę aby przydał się Wam tylko do deserów a nie na przeziębienia.

Smacznego.
Przepis z programu telewizyjnego " Rok w ogrodzie "
"Podróże małe i duże"
Panicz sójka

4 komentarze

  1. Proponuję coś innego : kwiaty lipy ususzyć , zmielić w młynku na proszek , 3-4 łyżeczki wsypac do kubka , zalac letnią wodą , wymieszać , po chwili dodac miodu , jest to wspaniały i pełnowartościowy KISIEL , pełen witamin .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jejku jaki fajny pomysł ale u mnie już lipa całkiem przekwitła buuu. Muszę się jeszcze rozejrzeć.

      Usuń
  2. Czy one mają mieć kwiaty czy już te kuleczki? 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej aromatyczne są już rozwinięte kwiaty, ja dodawałam kulki.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger