wtorek, 21 lipca 2015

Ciasto truskawkowe na kefirze

Pysznych ciast nigdy dość a skoro jeszcze pyszne truskawki są to je wykorzystałam.
Te ostatnie są słodziutkie choć nieduże.
Wykorzystajcie jeszcze pomysł na pyszne ciasto.
Ciasto truskawkowe na kefirze.


                   Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml kefiru
  • 160 ml oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki połączyłam ze sobą mieszając mikserem a dodawałam je według kolejności w spisie składników.
Na koniec krótko jeszcze miksowałam.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia a robię to tak: wycinam kwadrat większy niż bok formy, wkładam papier pod wodę, moczę, wyciskam i mam taki pognieciony ale elastyczny papier i wykładam nim formę.
Do formy przelałam ciasto, powciskałam do niego truskawki.
Piekłam ciasto w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże" 
Park Zdrojowy w Ciechocinku

2 komentarze

  1. Bardzo fajne i proste ciasto. I co ważne, można upiec z dowolnymi owocami:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger