wtorek, 9 czerwca 2015

Risotto z mulami

Jako że wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole.
Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania.
Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy.
Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem.
Risotto z mulami.


Składniki: - 2 porcje
  • 1 szalotka 
  • 750 g muli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 600 - 700 ml bulionu warzywnego 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano 
  • 1/2 szklanki suchego ryżu do risotta np. arborio 
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie risotta z mulami:
  • Najpierw posiekałam czosnek i szalotkę.
  • Potem rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim posiekane warzywa.
  • Teraz na patelnię wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
  • Wlałam wino i mieszając pozwoliłam aby ryż wchłonął cały smak wina. 
  • Teraz trzymając na ogniu obok w garnuszku wrzący bulion dolewałam na patelnię po chochli mieszając i pozwalając aby ryż chłonął bulion.
  • I tak łyżka za łyżką aż ryż wchłonie cały bulion ale będzie jeszcze al'dente.
  • Proces ten zazwyczaj trwa około 20 minut.
  • Teraz do ryżu włożyłam oczyszczone i wyszorowane mule, przykryłam pokrywką i na maleńkim ogniu zostawiłam na około 5 - 8 minut aż mule się otworzą.
  • Teraz dodałam do risotta łyżkę masła aby miało piękny połysk, zdjęłam z ognia i dodałam straty ser pecorino romano, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni

2 komentarze

  1. Genialne ! Następnym razem na początku dodam jeszcze odrobinę chyli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz oczywiście o papryczce chili? bo inaczej to nie wiem o co chodzi, napiszesz?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger