Ja kaszę uwielbiam najlepiej gryczaną, paloną ale wiem że dużo osób jej nie lubi.
Dziś zajęłam się kaszą jęczmienną, idealnie pasuje do gulaszu z biodrówki.
Zapraszam na moją, pyszną wersję kaszy z gulaszem przygotowana w szybkowarze.
Kasza jęczmienna z gulaszem z papryką.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 kg biodrówki wieprzowej
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 - 2 łyżki przyprawy toskańskiej [ klik ]
- olej rzepakowy do smażenia
- 750 ml bulionu warzywnego
- garść suszonego oregano
- 2 kromki razowego chleba
- sól
- pieprz
W garnku szybkowara rozgrzałam olej i smażyłam mięso aż zrumieniło się ze wszystkich stron.
Teraz dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę.
Wszystko zalałam bulionem, zamknęłam szybkowar i gdy osiągnął najwyższą moc gotowałam gulasz 25 minut.
Potem obniżyłam ciśnienie do minimum i otworzyłam szybkowar.
Dodałam pokrojony w kostkę chleb i gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.
Na koniec dodałam oregano, sól i pieprz, wymieszałm.
Kaszę jęczmienną wypłukałam na sicie, zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i gotowałam kasze jakieś 15 minut nie mieszając pod przykryciem.
Kasza ugotowała się na sypko.
Podałam gulasz z kaszą , ogórkiem małosolnym i papryką konserwową.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Trawy jesieni |
5 komentarze
Prawdziwy domowy obiadek!
OdpowiedzUsuńPyszny i smakuje wszystkim w domu.
UsuńJa kocham wszystkie rodzaje kasz! Jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus, pęczak...mniamniam:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
Pysznie i zdrowo, do tej kolekcj jeszcze bulgur i kokosa choć ta ostatnia to nie kasza ale tak smakuje.Dziękuję.
UsuńMiało byc komosa ryżowa oczywiście.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.