Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny.
Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone.
Zupa grzybowa jest do tego najlepsza.
Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze suszone grzyby koniecznie wykorzystajcie je do zupy z pęczakiem.
Zupa grzybowa z pęczakiem.
Składniki:
- garść grzybów suszonych
- garść grzybów świeżych - miałam mrożone podgrzybki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy małego selera
- 10 cm białej części pora
- szczypta nitek chili
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 gałązka bazylii cytrynowej
- sól
- pieprz
Grzyby świeże pokroiłam w paski.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju, dodałam grzyby i dusiłam jakieś 8 minut.
Pęczak ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Namoczone grzyby odcedziłam i zalałam wodą, dodałam obrane warzywa, seler, pietruszkę, por, marchewkę, gałązkę bazylii oraz nitki chili i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
Po ugotowaniu marchewkę rozgniotłam widelcem i włożyłam z powrotem do zupy.
Ugotowane grzyby pokroiłam w paseczki i również wylądowały w zupie.
Zupę doprawiłam solą i pieprzem.
Na koniec do garnka włożyłam ugotowany pęczak, wymieszałam i rozlałam na talerze, na środku każdego talerza umieściłam porcję usmażonych grzybów świeżych.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny |
4 komentarze
Wygląda świetne, Z grzybót to ja uwielbiam sos :)
OdpowiedzUsuńSos jest pyszny ale zupa jest wspaniała, polecam.
UsuńTakiej zupy grzybowej to ja jeszcze nie jadłam...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbowac bo jeśli masz grzyby to super pomysł na ich wykorztystanie a zupa wyborna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.