środa, 6 maja 2015

Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką

Kocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem.
Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku.
Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam.
Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto.
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką.


                         Składniki: ( forma 24 x 24 )
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jaja
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 400 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 2 cm
  • 300 g wiśni - miałam mrożone
  • cukier puder trzcinowy do posypania
  •                         Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 g roztopionego masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wiśnie wyjęłam dzień wcześniej z zamrażarki i rozmroziłam na półce w lodówce.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiałam.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utarłam mikserem do białości.
Potem dodawałam jajo, zmiksowałam, potem drugie jajo zmiksowałam.
Dodałam esencję waniliową.
Teraz na zmianę dodawałam przesiane mąki i śmietanę aż do wyczerpania składników, ciągle miksowałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia - robię to według sposobu Jamiego Olivera i zawsze jest ok.
Wycinam kawałek papieru do pieczenia odpowiedni do blaszki, pod ciepłą wodą zwijam go w kulę, namaczam, otrząsam i wtedy jest tak plastyczny że ładnie wyłożyć nim można każdą blaszkę.
Wylałam ciasto do formy - jest go dość mało ale urośnie.
Na ciasto ułożyłam kawałki rabarbaru i rozmrożone wiśnie, jest dużo owoców ale ułożyć należy ściśle to się zmieszczą.
Rozpuszczone masło połączyłam z ekstraktem waniliowym, mąką i cukrem tworząc kruszonkę i posypałam nią wierzch ciasta.
Piekłam ciasto w 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże" 
Goście na forsycji

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger