Podgrzane roztaczają aromat lata w całej kuchni, stąd postanowiłam upiec chleb z ich dodatkiem.
Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny dlatego zrobi go nawet laik chlebowy.
Polecam serdecznie.
Chleb pszenno - orkiszowy z suszonymi pomidorami.
Składniki: ( 2 bochenki )
- 500 g mąki pszennej T 650
 - 500 g mąki orkiszowej jasnej
 - 2 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki cukru
 - 60 g świeżych drożdży
 - 10 - 15 suszonych pomidorów
 - 1 szklanka otrębów pszennych
 - 650 ml letniej wody
 
Do miski wsypałam obie mąki a także otręby pszenne.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i odstawiłam na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Jak drożdże się spieniły dodałam je do mąki, dodałam sól i cukier.
Wymieszałam wszystko i wyrobiłam dość zwarte ciasto.
Wyrabiałam 5 minut po czym dodałam pokrojone suszone pomidory, delikatnie wrobiłam w ciasto.
Uformowałam z ciasta 2 podłużne bochenki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryłam blaszkę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak bochenki wyrosły ponacinałam je żyletką i wstawiłam do nagrzanego do 230 C piekarnika z opcją grzania góra/dół na około 30 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i dopiekałam przez 10 - 15 minut.
Studziłam chlebki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Gołąbki | 
4 komentarze
Z pewnością wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam go serdecznie.
UsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić, chleb domowego wypieku jest zdrowszy o 100 % od kupionego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.