Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ?
Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia.
To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam.
Budyniowe ciasto z rabarbarem.
Składniki: ( forma 24 x 24 )
- 200 g miękkiego masła
 - 150 g cukru
 - 200 g mąki pszennej
 - 3 budynie waniliowe po 40 g
 - 6 łyżek kwaśnej śmietany
 - 4 jajka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 - 4 łodygi rabarbaru
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - cukier puder do posypania
 
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Dodawałam teraz po jednym jajku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszałam z budyniem - proszek - i proszkiem do pieczenia.
Dodawałam teraz na zmianę śmietanę i mąkę aż do wyczerpania składników.
Dodałam esencje waniliową.
Rabarbar umyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe kawałki.
Dodałam je do masy jajecznej, wymieszałam i wylałam ciasto do foremki.
Piekłam ciasto w temperaturze 180 C przez 50 minut z opcja grzania góra/dół.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Iza [ klik ]
"Podróże małe i duże"
| Bluszczyk kurdybanek | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.