piątek, 17 kwietnia 2015

Kimchi

Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw.
Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw.
Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili.
W Korei kimchi jest popularną przystawką.
Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe.

Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak mięsa.
Kimchi.


     
                         Składniki:
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 5 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 150 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 łyżki posiekanego imbiru

Do garnka wlałam wodę, wsypałam sól i wymieszałam.
Kapustę pokroiłam w kwadraty i włożyłam ją do garnka z wodą, przemieszałam i docisnęłam tak aby woda przykryła kapustę.
Teraz przełożyłam kapustę razem z wodą do dużej torby strumieniowej, docisnęłam i zamknęłam torebkę.
Zostawiłam torebkę na całą noc.
Następnego dnia wylałam wodę z kapusty i przełożyłam ją do słoja.
Do misy blendera włożyłam posiekaną połowę papryki czerwonej, wszystkie papryczki chili, miód, imbir i czosnek i zmiksowałam ale nie na papkę ale tak aby widać było paseczki papryki.
Dodałam sos rybny i przemieszałam.
Drugą połowę papryki i cebuli pokroiłam w paseczki i dołożyłam do kapusty, wymieszałam.
Zalałam warzywa marynatą i zostawiłam w zakręconym słoiku na 3-5 dni aby kimchi ukisło.
Potem już wystarczy się delektować oryginalnym smakiem.
Uwaga ! jest dość ostre.

Smacznego.
Przepis kuchni koreańskiej.
                                                "Podróże małe i duże"
Okaz

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger