piątek, 24 kwietnia 2015

Fasola w sosie pomidorowym

Taką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień.
Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie.
Fasola w sosie pomidorowym.
      
Składniki: 
  • 500 g fasoli typu "Jaś"
  • 1 łyżka soli
  • 2500 g pomidorów lub 2000 ml passaty pomidorowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 pęczek majeranku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mieszanki ognistej

Przygotowanie fasoli:
  • Fasolę namoczyłam na noc a rano przepłukałam i zalałam zimną wodą, dodałam sól i ugotowałam do miękkości.
  • Pomidory pokroiłam na kawałki, rozgotowałam około 15 minut i zmiksowałam.
  • Jeśli dodajecie passatę wystarczy wlać ją do garnka.
  • Dodałam teraz do pomidorów odcedzoną fasolę, cukier, ocet mieszankę ognistą i paprykę wędzoną, gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Dodałam posiekany majeranek.
  • Teraz przelałam fasolę do słoików i pasteryzowałam 15 minut.
  • Fasolka jest dobra sama w sobie do makaronu ale można ją używać do wielu dań.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny

4 komentarze

  1. Dzień dobry:) A jak taką fasolkę zapasteryzować w piekarniku? Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkładasz słoiki gotowe z fasolka do zimnego piekarnika, nastawiasz temperature na 140 stopni i jak piekarnik osiągnie tyle zostawiasz słoiki na 30 minut, potem wyłączasz piekarnik i do wystudzenia słoiki mają tam zostać. Gotowe. Sorry że tak późno ale nie widziałam komentarza.

      Usuń
    2. Nic nie szkodzi, dzięki za odpowiedź! :) A wiesz może jak długo takie gotowe zapasteryzowane słoiki mogą postać w spiżarni?

      Usuń
    3. Wydaje mi się że około 6 miesięcy, dłużej to fasola może fermentować.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger