piątek, 27 marca 2015

Chlebek szpinakowy z fetą

W ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą.
Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował.
Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly  "The Baking Collection". 

   
                        Składniki: ( 1 chlebek na 4 osoby )
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula biała, posiekane drobno
  • 300 g szpinaku baby
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 80 g  mąki pszennej razowej - graham
  • 120 g grubo tartego parmezanu
  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 60 g sera feta pokruszonego
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli do ciasta

Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę. 
Gdy cebula zmiękła dodałam na patelnię umyty i osuszony szpianak i smażyłam aż zmiękł a potem cała woda odparowała.
Pozostawiałam do przestygnięcia a wtedy dodałam posiekane zioła, wymieszałam.
Do miski przesiałam mąkę pszenną i dodałam do niej graham, wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia oraz połowę startego na grubych oczkach parmezanu.
Potem z mąki zrobiłam kopczyk, wbiłam jajo, dodałam sól i maślankę i wyrobiłam ciasto. 
Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wielkości ok. 20 cm x 30 cm i na wierzch placka wyłożyłam szpinak, rozprowadziłam go zostawiając 2 cm brzeg.

Na placku rozsypałam resztę parmezanu oraz pokruszyłam fetę.
Placek zlepiłam na brzegach tworząc zgrabny bochenek
a potem ponacinałam go w ośmiu miejscach aby para miała ujście.
Chleb umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam maślanką po wierzchu.
Piekłam w 180 C z opcją grzania góra/dół ok. 40 minut aż wierzch się ładnie zrumienił. 
Jedliśmy po przestudzeniu.
Smacznego.
Przepis z książki Women's Weekly 
Razem ze mną wypiekali: Marzena, Jagoda, Nina, Bernadeta, Joanna, Ewelina, Kasia
"Podróże małe i duże"
Czerwone sycylijskie pomarańcze

16 komentarze

  1. Ja mam zamiar jutro na obiad zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zapachniało świeżym, pysznym chlebkiem. Wygląda bardzo apetycznie.
    Może taki upiekę bo uwielbiam fetę, szpinak...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Lusiu wypróbuj, będzie smaczny obiad.

      Usuń
  3. Właśnie zjedliśmy na obiad, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek prezentuje się smakowicie. Na pewno wypróbują przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, na pewno będzie smakował.

      Usuń
  5. Piękny chlebuś! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały wypiek, Twój chlebek wygląda świetnie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wypiekanie - oj ten chlebek był pyszny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wyglada! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger