wtorek, 23 grudnia 2014

Rożki z ciasta filo ze słodkim ziemniakiem i serem z niebieską pleśnią

Wiem że nie zdążę z wszystkim nowymi przepisami na stół wigilijny ale z tymi co zdążę także i Wy zdążycie.
Ten przepis jest niezmiernie prosty i szybki, trzeba tylko zakupić ciasto filo.
Ostatnimi czasy bywa w Biedronce a ja kupowałam w Piotrze i Pawle.
Zachęcam do zrobienia bo moc chrupania i pyszny smak tych rożków zadowoli niejednego smakosza.
Ciasto filo jest łatwe w obróbce trzeba tylko wszystko robić dość szybko aby ciasto nie wysychało, jest cieniutkie i ma tendencję do rwania.
Jeśli jednak posmarujemy je tłuszczem bądź wodą będzie sprawnie i szybko.
Jeśli napoczniemy paczkę z ciastem to trzeba ją zużyć od razu inaczej ciasto wyschnie i się pokruszy.
Rożki z ciasta filo.


Składniki:
  • 300 g ciasta filo
Farsz:
  • 1 duży ziemniak słodki - batat
  • 120 g sera Blue Stilton z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :
  • Najpierw zajęłam się farszem.
  • Batata obrałam ze skórki, ugotowałam w osolonej wodzie tak jak zwykłe ziemniaki, po czym odcedziłam go i ugniotłam na pure.
  • Do letniego ziemniaka wkruszyłam ser z niebieską pleśnią i wymieszałam na jednolitą masę. 
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Wyjęłam ciasto filo z opakowania i rozłożyłam na wilgotnej ściereczce.
  • Potem poprzekrawałam ciasto wzdłuż na paski szerokości 5,5 centymetra, wszystkie warstwy razem.
  • Potem wierzchnią warstwę posmarowałam wodą z oliwą.
  • Na końcu każdego paska umieściłam porcję farszu.

  • Teraz zaczęłam zwijanie rożków czyli koniec zagięłam tak aby powstał trójkąt, potem po brzegu tego trójkąta zaginałam dalej aż do końca każdego paska.
  • I tak do końca wszystkich arkuszy.
  • Gotowe rożki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam ponownie wodą z oliwą.
  • Piekłam rożki w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Są przepyszne i chrupiące.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy w Ciechocinku

4 komentarze

  1. Lubię ciasteczka z ciasta filo.
    Muszę kupić i sprawdzę czy jest takie pyszne jak w krajach arabskich.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to nie to samo ale jakiś substytut na pewno. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. pyszne!!! Zdrowych, radosnych pełnych magii Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger