sobota, 27 grudnia 2014

Długo dojrzewający chleb z ciecierzycy

Dziś zapraszam na zdrowe chlebki ze zdrową mąką niewymagające wiele pracy.
Mąka tu użyta to mąka z ciecierzycy ze sklepu Naturalnie zdrowe [klik]
O właściwościach ciecierzycy tylko wspomnę: obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie oraz łagodzi kaszel i bóle głowy więc jedzmy cieciorkę w postaci naturalnej bądź w postaci mąki.
Upiekłam chleb długo dojrzewający, mało wymagający więc popróbujcie sami a na pewno sie uda.
Chleb jest rewelacyjny, wilgotny, nie starzeje się, nie kruszy się, rzec by można idealny, no nie jakby jeszcze tak szybko nie znikał to byłby idealny.
Mąkę z ciecierzycy możecie zakupić w sklepie Naturalnie Zdrowe [klik]



                      Składniki: ( dwa bochenki )
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 360 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Drożdże wymieszałam z wodą i dodałam do nich mąki, sól oraz ziarna słonecznika.
Wymieszałam wszystkie składniki, nie za długo i odstawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Potem ciasto posypałam mąką, zawinęłam miskę w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na jakieś 60 godzin czyli w środę wieczorem wstawiłam do lodówki a w sobotę rano wyjęłam.
Pamiętajcie że miski nie wolno ruszać ma stać w lodówce a ciasto powolutku będzie rosło, u mnie w lodówce nastawiona temperatura na 4 stopnie.
Po długim czasie dojrzewania wyjęłam ciasto z lodówki i pozostawiłam aż się ociepliło na jakieś 60 minut.
Potem ciasto wyjęłam z miski wprost na blat posypany mąką i delikatnie bez wyrabiania i niepotrzebnego maltretowania podzieliłam ciasto na dwie części.
Każdą część skręciłam dwukrotnie, posypałam mąką i umieściłam od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryłam blachę ściereczką i pozostawiłam jeszcze na 60 minut.

Rozgrzałam piekarnik do 250 C i jak chleby wyrosły wsunęłam je do piekarnika na 25 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
http://www.naturalniezdrowe.com.pl/
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Wiosna w grudniu

8 komentarze

  1. Podoba mi się, spróbuję taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piec chleby wszelkiej maści... więc zapewne wypróbuję. Prezentuje się cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka make proponujesz zamiast orkiszowej? jestem na diecie bezglutenowej. prosze o wskazowki helena.piotr2012@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda bezglutenową czyli ryżową, tapiokową, cecierzycową, amarantusową czy kukurydzianą i gryczaną. Jednak dodanie samej mąki bezglutenowej sukcesu nie wróży, lepiej zrobić mieszanki.
      Chleb bezglutenowy znajdziesz tutaj :
      http://doowa.blogspot.com/2016/01/chleb-bezglutenowy-z-suszonymi.html?spref=fb

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger