czwartek, 9 października 2014

Chleb pszenny na maślance z płatkami owsianymi

Najprostszy chleb pod słońcem, dla początkujących i zapracowanych.
Znalazłam u Bayaderki i pokochałam. 
Zdrowa maślanka w składnikach, zdrowe płatki owsiane wymiotą z naszego organizmu wszystkie "śmieci".
Zapraszam na pyszny bochen.

                       Składniki: ( dwie keksówki 26 x 12 )
  • 125 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 190 ml maślanki o temperaturze pokojowej
  • niepełna łyżka soli
  • 420 g mąki pszennej T 450
  • 50 g płatków owsianych + garść do obsypania formy i wierzchu  chleba - miałam z Chleb na Zdrowie
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • mleko do posmarowania wierzchu chleba

Drożdże połączyłam z wodą, cukrem i 5 łyżkami mąki, wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 10-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszałam ze sobą płatki owsiane, mąkę i sól.
Kiedy drożdże zaczęły pracować czyli spieniły się obficie połączyłam je z maślanką i mieszanką mączną.
Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i jednolite, podzieliłam na pół.
Formy do pieczenia wysmarowałam olejem i wysypałam obficie płatkami owsianymi i przełożyłam do nich ciasto, wygładzając wierzch.
Wierzch ciasta posmarowałam mlekiem i posypałam płatkami owsianymi.
Przykryłam foremki ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoiło swoją objętość do wysokości foremki wstawiłam je do nagrzanego do 195 C piekarnika na 35 minut aż wierzch zbrązowiał a patyczek był suchy.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki Joanny Farrow ''200 Bread Recipes''
Chleb dołączam do Akcji Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"

2 komentarze

  1. Jaki piękny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo, takie smakuje dobrze nawet samo albo tylko z masłem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger