środa, 24 września 2014

Szynka z drobiu z ziołami z szynkowara

Dawno nie podawałam Wam żadnego przepisu na wędlinę z szynkowara.
Spieszę to nadrobić.
Szyneczka jest aromatyczna od ziół i bardzo soczysta, polecam każdemu.
Ziołowa szynka z szynkowaru.

Składniki:
  • 1050 g fileta z indyka
  • 1 łyżeczka ziół dziadka Feliksa do peklowania mięs - możecie użyć swojej mieszanki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnej soli cypryjskiej
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • garść posiekanego tymianku limonkowego

Przygotowanie:
  • Mięso pokroiłam na duże kawałki. Do miski włożyłam kawałki mięsa, sól czarną, peklową oraz zioła dziadka Feliksa a także olej rzepakowy.
  • Wymieszałam wszystko i odstawiłam na 2 godziny.
  • Po tym czasie do szynkowara włożyłam woreczek i wkładałam kawałki mięsa przesypując je oregano i tymiankiem.
  • Po upchnięciu mięsa w szynkowarze przykryłam go i odstawiłam na kolejne 30 minut.
  • Potem szynkowar umieściłam w garnku z wodą i parzyłam ok. 2 godzin.
  • Temperatura mięsa musi wynosić ok. 82-90 C.
  • Po sparzeniu wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i na noc włożyłam do lodówki.
  • Następnego dnia wyjęłam szynkę z szynkowara i już była gotowa do spożycia.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger